czwartek, 15 listopada 2012

Babka piaskowa

Najdelikatniejsza baba piaskowa jaką jadłam.
Gorąco polecam :)

Skoladniki:

4 jaja
1szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. oleju
aromat rumowy ( może być inny)

Białka oddzielić od żółtek. Ubić piane z cukrem dodać żóltka i delikatnie wymieszać. Do piany dodać obie maki wymieszane z proszkiem i delikatnie wmieszać łyżka. Dodaą aromat i partiami olej.
Wszystko delikatnie wymieszać. Wlac do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką formy na babkę. Piec ok 30min w temp 160 stopni. Pilnować zeby wierz sie nie spalił. Stopień upieczenia sprawdzić patyczkiem, jak suchy - można babe wyciągać.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz