Bardzo lekki, o ciekawym smaku sernik, który szybko znika z talerzyka. Najlepsze na drugi dzień.
Składniki na ciasto na spód orzechowy
3/4 kostki margaryny
2 żółtka
2 szkl. mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1 szkl. mielonych orzechów włoskich
1-2 łyżek gęstej śmietany
Mąkę, cukier posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, kakao, orzechy, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Odłożyć na 1 godz do lodówki lub krócej do zamrażalnika. Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach do prostokątnej blaszki wysmarowanej i obsypanej bułką tartą. Ciasto równomiernie rozłożyć i delikatnie docisnąć do blachy, aby powstała zwarta masa.
Składniki na masę serową:
1 kg sera ( ja użyłam wiaderko gotowego serka biedronkowego)
2 żółtka
2 całe jaja
1 szkl. cukru
1/2 szkl oleju
1 1/2 szkl mleka
cukier waniliowy
1,5 opakowania budyniu śmietankowego (takiego na 0,5 l mleka)
Jaja i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać porcjami ser i dalej mieszać, dodać budyń, mleko, olej i zmiksować na gładką masę. Wylać na wcześniej przygotowane ciasto w blaszce.
Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 min. na środkowym poziomie piekarnika.
Po tym czasie nałożyć na wierzch podpieczonego sernika wyłożyć wcześniej
przygotowaną pianę cynamonową i piec ciasto w temp 200 stopni przez
jeszcze 15-20 min. Należy pilnować aby piana się zapiekła ale nie
przypaliła.
Składniki na beze cynamonową:
4 białka
1/2 szkl cukru ( można dodać więcej)
2 łyżeczki cynamonu
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać cynamon, delikatnie wymieszać. Wyłożyć pianę na podpieczony sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz