sobota, 30 listopada 2013

Tort orzechowo - kawowy

Z okazji Andrzejek powstał torcik orzechowo - kawowy. 


Składniki na jasny biszkopt:

3 jaja
6 łyżek płaskich cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubić na sztywno. Dodać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do okrągłej formy wysmarowanej margaryną i obsypaną bułka tartą. 
Piec ok 20-25 min w temp. 150-160 stopni do suchego patyczka.

Składniki na ciasto orzechowe:
 5 białek
10 łyżek cukru
szczypta soli
20 dag mielonych orzechów włoskich
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka mąki pszennej

Białka ubijać z solą, jak powstanie delikatna piana dodawać stopniowo cukier i ubijać do momentu aż masa będzie lśniąca i gęsta. Dodać porcjami orzechy wymieszane z mąką i proszkiem. Wylać na okrągłą wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą formę. Piec ok 50-60 min. w temp. 150 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w otwartym piekarniku do ostygnięcia.

Budyń na masę:

5 żółtek
8 łyżek cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
350 ml mleka

Odrobinę mleka odlać, resztę zagotować wraz z cukrem. Do żółtek dodać odlane mleko, rozmieszać, dodać mąkę ziemniaczaną. Do gotującego mleka wlać małym strumieniem masą jajeczną cały czas energicznie mieszając. Doprowadzić do wrzenia, masa musi chwilę pogotować - uważać należy żeby się nie przypaliła. 
Schłodzić.

Masa kawowa:

schłodzony budyń jajeczny
25 dag masło
zimny napar z kawy ( ok 30ml wody wymieszanej z kawą rozpuszczalną - ma być mocny napar)

Miękkie masło utrzeć mikserem, porcjami dodać budyń jajeczny na końcu małą łyżeczką wlewać po odrobinie naparu z kawy - uważać żeby masa się nie zważyła. Naparu dodać wedle uznania, w zależności czy ktoś lubi mocno kawowe ciasta czy tylko z posmakiem kawowym.

Przełożenie tortu:
-ciasto jasne
-1/3 masy kawowej
-ciasto orzechowe
-1/3 masy kawowej
-ciasto jasne
-1/3 masy kawowej na wierz i boki tortu
-do dekoracji połówki orzechów włoskich i mielone orzechy na pokrycie boków
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz