wtorek, 3 grudnia 2013

Tarta z porami


Tarta to dosyć wymagające ciasto z którym zmagałam się bardzo długo. Często gęsto wychodziła jakaś niedopieczona paćka na spodzie, która doprowadzała mnie do obłędu, aż w końcu trafiłam na super przepis i bezcenne rady które zaowocowały takim oto poniższym rezultatem.



Składniki na ciasto:

250g mąki pszennej
125g masła ( prawdziwego 82% tłuszczu)
1 łyżeczka soli
3-4 łyżek lodowatej wody

Masło i woda muszą być zimne. Masę najlepiej robić w malakserze z nożami lub robocie, najważniejsza zasada - nie dotykać ciasta rękoma.
Mąkę wsypać do misy robota, chwilę pomieszać na wysokich obrotach aby ją napowietrzyć. Dodać posiekane w kostkę masło, jajko, sól i wszystko razem siekać- miksować aż powstanie struktura mokrego piasku. Do mieszanki wlać lodowatą wodę, chwilę miksować - składniki powinny się połączyć w kilka grud. Wyłożyć powstałe ciasto na blat i szybko zagnieść ciasto w jednolitą bryłę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godz.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i nałożyć na wysmarowaną masłem formę do tart. Ciasto docisnąć do blaszki, ponakuwać i wstawić z powrotem do lodówki do momentu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzać do temp 200 stopni. Wstawić blachę z ciastem i piec ok 10-15 min. do lekkiego podpieczenia na blady złoty kolor.

W czasie pieczenia przygotowujemy farsz.

Składniki farszu:


2-3 białe końcówki porów
150 ml śmietany 18%
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ser żółty lub najlepiej parmezan

Pora umyć, pokroić w cienki krążki. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju, delikatnie posolić i dusić do zeszklenia.  Podlać kilkoma łyżkami wody i dalej dusić pod przykryciem ( ok 5 min.) po tym czasie odparować nadmiar płynów - pory powinny być miękkie.
W miseczce przygotować mieszankę ze śmietany, jaja i przypraw.

Na gorące podpieczone ciasto wyłożyć pory, posypać lekko serem i zalać równomiernie mieszanką śmietanowo-jajeczną. Piec ok 25-30 min.

Ja dodatkowo swój farsz wzbogaciłam mięsem z rosołu i groszkiem zielonym. :)

Smacznego 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz