piątek, 6 grudnia 2013

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Po wypróbowaniu kilku przepisów na racuszki, ten jest najlepszy i godny polecenia. Wychodzą puszyste, chrupiące placuszki od których ciężko się oderwać.


Składniki:

2,5 szkl. mąki pszennej
2 łyżki cukru
35g świeżych drożdży
1 1/3 szkl. ciepłego mleka
1 jajko
3 jabłka ( 4 małe) 
opcjonalnie 0,5 opakowania cukru waniliowego

Mąkę wsypać do misy. 1/3 szkl. ciepłego mleka  wymieszać z drożdżami i cukrem, wlać do dołka utworzonego w mące, delikatnie rozmącić z mąką wlany płyn i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia zaczynu. Do podrośniętego zaczynu dodać jajko i resztę ciepłego mleka, wymieszać wszystko robotem lub łyżką. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć miskę folią i w tym czasie pokroić jabłka w niewielką kostkę, dodać do rosnącej masy, przemieszać i pozostawić na ok 40-50 min. do wyrośnięcia. Piec na średnim ogniu, na złoty kolor. Odsączyć usmażone racuszki na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem. 

Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz