sobota, 7 grudnia 2013

Ciasto do pizzy

Bardzo smaczne ciasto do pizzy które szybko się wyrabia i nie wymaga pozostawienia go na czas wyrastania.



Składniki: 

50g świeżych drożdży
2 szkl. mąki
1 szkl. ciepłej wody
1 łyżka cukru
ok 1 łyżeczka soli (można mniej)
3 łyżki oleju lub oliwy

Piekarnik nagrzać do temp. 200-220 stopni. W szklance ciepłej wody rozpuścić cukier i drożdże. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać mieszankę drożdżową. Robotem lub recznie wyrobić ciasto. Dodać olej i dalej wyrabiać, aż ciasto bedzie gładkie i miękkie. Blaszke od piekarnika posmarować olejem. Ciasto delikatnie oprószyć mąką i w rękach porozciągać we wszystkie strony - uważać należy żeby się nie rozerwało. Ułożyć na blaszce, rozciągnąć na szerokość formy.
Ciasto posmarować delikatnie sosem pomidorowym, ułożyć na wierzchu dodatki np. cebula,  pomidory, oliwki, kiełbasa, pieczarki, ser, oregano lub bazylia. Zapiekać przez ok. 15-20 min do złocenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz