Pyszny, lekki i łatwy w przygotowaniu placek z owocami sezonowymi.
Składniki:
5jaj
1,5 szkl cukru ( ja dałam mniej ok 1 i 1/4szkl.)
1,5 szkl mąki pszennej
3/4szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag masła lub margaryny ( lepsze z masłem)
Całe jaja ubić z cukrem na białą masę. Tłuszcz rozpuścić w rondelku. Dodać do ciasta porcjami wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać składniki. Dodac mocno ciepły tłuszcz. Ciasto wylać na wcześniej natłuszczoną i obsypaną bułką tartą blaszke. Na surowe ciasto wyłożyć owoce np. jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, jagody, maliny, rabarbar, wiśnie. Ciasto włożyć do średnio nagrzanego piekarnika.
Piec ok 50-60min w temp.180stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz