Drożdżowe ciasto dla tych co lubią przekąsić coś na słodko nie napracując się przy tym wcale. Długo utrzymuje się wilgotne i świeże.
Przepis zaczerpnięty ze strony p. Ewy Wachowicz.
Przepis zaczerpnięty ze strony p. Ewy Wachowicz.
Składniki:
100 g drożdży świeżych
4 szkl. maki
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. oleju
4 jaja
3/4 szkl. mleka
szczypta soli
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
100 g drożdży świeżych
4 szkl. maki
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. oleju
4 jaja
3/4 szkl. mleka
szczypta soli
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
Do miski wsypujemy pokruszone na drobno drożdże. W innej mące rozmącić jaja z olejem i ciepłym mlekiem. Na
drożdże sypiemy równomiernie cukier i cukier waniliowy, następnie rozmącone jajka, przesianą mąkę i
na wierzch sól. NIE MIESZAMY!
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 3
godziny.
Przygotowujemy kruszonkę. Zagniatamy wszystkie składniki i odkładamy na czas, kiedy rośnie ciasto drożdżowe do lodówki.
Drożdże powinny wyrosnąć - spienione powinny wyjść ponad mąkę. Po trzech godzinach mieszamy wszystkie składniki na gładką jednolitą masę. Można to zrobić ręką lub mikserem - ciasto wychodzi dosyć rzadkie. Przekładamy je do blaszki prostokątnej wysmarowanej tylko masłem. Obsypujemy kruszonką, dajemy 10 minut jeszcze na podrośnięcie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego początkowo do 150 stopni. Piec maksymalnie w 180 stopniach przez około 50-60 min.
Przygotowujemy kruszonkę. Zagniatamy wszystkie składniki i odkładamy na czas, kiedy rośnie ciasto drożdżowe do lodówki.
Drożdże powinny wyrosnąć - spienione powinny wyjść ponad mąkę. Po trzech godzinach mieszamy wszystkie składniki na gładką jednolitą masę. Można to zrobić ręką lub mikserem - ciasto wychodzi dosyć rzadkie. Przekładamy je do blaszki prostokątnej wysmarowanej tylko masłem. Obsypujemy kruszonką, dajemy 10 minut jeszcze na podrośnięcie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego początkowo do 150 stopni. Piec maksymalnie w 180 stopniach przez około 50-60 min.
Opcjonalnie można na ciasto drożdżowe wyłożyć owoce i wtedy posypać kruszonką, a do kruszonki można dodać jakiś zapach np. pomarańczowy, wtedy ślicznie pachnie i smakuje.
Kiedy możemy przyjechać spróbować?
OdpowiedzUsuńzapraszam dziś, albo proszę zapowiedzieć się jakieś 5 godz wcześniej to się zdąży upiec i przestudzić :)
Usuń