środa, 4 czerwca 2014

Drożdżówka sypana

Drożdżowe ciasto dla tych co lubią przekąsić coś na słodko nie napracując się przy tym wcale. Długo utrzymuje się wilgotne i świeże.
Przepis zaczerpnięty ze strony p. Ewy Wachowicz.


Składniki:
100 g drożdży świeżych
4 szkl. maki
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. oleju
4 jaja
3/4 szkl. mleka
szczypta soli

Kruszonka:
1/2 kostki masła
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru

Do miski wsypujemy pokruszone na drobno drożdże. W innej mące rozmącić jaja z olejem i ciepłym mlekiem. Na drożdże sypiemy równomiernie cukier i cukier waniliowy, następnie rozmącone jajka,  przesianą mąkę i na wierzch sól. NIE MIESZAMY! 
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.

Przygotowujemy kruszonkę. Zagniatamy wszystkie składniki i odkładamy na czas, kiedy rośnie ciasto drożdżowe do lodówki.

Drożdże powinny wyrosnąć - spienione powinny wyjść ponad mąkę. Po trzech godzinach mieszamy wszystkie składniki na gładką jednolitą masę. Można to zrobić ręką lub mikserem - ciasto wychodzi dosyć rzadkie. Przekładamy je do blaszki prostokątnej wysmarowanej tylko masłem. Obsypujemy kruszonką, dajemy 10 minut jeszcze na podrośnięcie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego początkowo do 150 stopni. Piec maksymalnie w 180 stopniach przez około 50-60 min. 

Opcjonalnie można na ciasto drożdżowe wyłożyć owoce i wtedy posypać kruszonką, a do kruszonki można dodać jakiś zapach np. pomarańczowy, wtedy ślicznie pachnie i smakuje.




 

2 komentarze:

  1. Kiedy możemy przyjechać spróbować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam dziś, albo proszę zapowiedzieć się jakieś 5 godz wcześniej to się zdąży upiec i przestudzić :)

      Usuń