czas na gofry w te pochmurne dni :)
Smacznego
Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
2 jaja
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki masła ( rozpuścić i schłodzić)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubić z szczyptą soli na sztywna pianę. W innym naczyniu wymieszać mąkę, mleko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i roztopione masło. Na końcu dodać pianę i lekko wymieszać. na rozgrzaną i lekko wysmarowaną gofrownicę wylewać chochlą ciasto i piec ok 10 min. na złoty kolor.Rada:
Aby gofry były chrupiące i nie zrobiły się gumowate po wyciągnięciu ich z gofrownicy odłożyć ich na chwilę na kratkę drucianą w celu odparowania. Wtedy na pewno będą chrupiące.
Dodatki:
Ja użyłam dżemu jabłkowego, bitej śmietany 30% z cukrem waniliowym i oprószyłam kakao, ale można użyć także świeżych owoców, polew, sosów jak również samego cukru pudru.Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz