niedziela, 15 kwietnia 2012

Gofry zawsze pyszne

czas na gofry w te pochmurne dni :)

Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
2 jaja
 1 szkl. mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki masła ( rozpuścić i schłodzić)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
Białka ubić z szczyptą soli na sztywna pianę. W innym naczyniu wymieszać mąkę, mleko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i roztopione masło. Na końcu dodać pianę i lekko wymieszać. na rozgrzaną i lekko wysmarowaną gofrownicę wylewać chochlą ciasto i piec ok 10 min. na złoty kolor.

Rada:
Aby gofry były chrupiące i nie zrobiły się gumowate po wyciągnięciu ich z gofrownicy odłożyć ich na chwilę na kratkę drucianą w celu odparowania. Wtedy na pewno będą chrupiące.

Dodatki:
Ja użyłam dżemu jabłkowego, bitej śmietany 30% z cukrem waniliowym i oprószyłam kakao, ale można użyć także świeżych owoców, polew, sosów jak również samego cukru pudru.

Smacznego



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz