czwartek, 30 sierpnia 2012

Cupcake czekoladaowe czyli czekoladowe babeczki

Cupcake (termin amerykański) lub fairy cake (termin brytyjski, jednak coraz częściej używany zamiennie z amerykańskim) jest małym ciastkiem w kształcie babeczki, przeznaczonym dla jednej osoby, zwykle w małej, papierowej foremce. Najczęściej sprzedawane w zestawach. Serwowane z polewą, posypką oraz innymi dekoracjami i dodatkami są uważane za prototyp nowoczesnego ciastka.

Po zakupie foremki do muffin czas zacząć próbować przepisy. Pierwsze podejście do cupcake zaliczone. Wyszły puszyste, w środku wilgotne i cudownie czekoladowe.Mniam.


Składniki na babeczki:

130 g mąki ( ok. 1 szkl.)
85g miękkiego masła
150g cukru ( ok. 3/4 szkl.)
2 małe jajka (lub 1 jajko i 1 żółtko)
32g ciemnego kakao ( 8 łyżeczek)
180ml wody - wrzątku
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( lub rumowego)
szczypta soli

Wykonanie:
Wyłożyć papierowymi papilotkami blachę na muffiny.
W miseczce wymieszać wrzątek z kakaem - przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. 
Masło zmiksować z cukrem na puszysta masę dodać po jednym jajku oraz aromat i dalej miksować. Do gładkiej masy dodać mąkę i zmiksować do połączenia składników. Do powstałego ciasta dodać płynne kakao i dokładne zmiksować na małych obrotach.
Papilotki wypełnić masą do 2/3 wysokości. Piec przez ok 20min. do tzw. suchego patyczka.

Krem czekoladowy:

100g masła
90g czekolady
80g smietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Śmietankę podgrzać dodać czekoladę, rozpuscić i wymieszać na gładką masę. Pozostawić do ostygnięcia. 
Masło utrzeć z cukrem na puch dodać schłodzoną czekoladę. Utrzeć na gładki krem.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić cupcaki. Babeczki mozna tez ozdobić za pomocą noża. Posypać posypką.

 Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz