czwartek, 30 sierpnia 2012

Biszkopt - przepis podstawowy

Delikatny, puszysty i smaczny biszkopt, używam jako baze do ciast przekładanych lub jako ciasto na torta.

Składniki:

8 jaj
16 dag cukru ( ok 1 szkl.)
28 dag mąka pszenna (ok. 1szkl. + 3 łyżki)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywno dodając cukier. Jak białka będą sztywne a cukier sie rozpusci dodać rozkłucone żółtka i ubijac jeszcze przez chwile na sztywno. Do powstałej piany wmieszać partkiami delikatnie łyżką lub trzepaczka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na prostokątną bleszkę, która wczesniej była wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok 25- 30min na złoty kolor do suchego patyczka.

Zaraz po wyciągnieciu z piekarniaka upieczone ciasto upuścić poziomo z ok 20cm wysokości na rozłożoną na podłoze ściereczkę. Trik sprawdzony i ciasto po nim nie opada.

Smacznego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz