sobota, 16 czerwca 2012

Torcik truskawkowy z kremem śmietanowym

Torcik przygotowany z okazji moich urodzin. 
Słodki biszkopt nasączony mocnym naparem kawowym pokryty kremem śmietanowym z bitej śmietany i białej czekolady. Na wierzchu ułożyłam truskawki i zalałam je czerwoną galaretką. Przybranie biszkoptami i wstążką.

Składniki na biszkopt:
5 jaj
niepełna szklanka cukru
10 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Ubić z cukrem na sztywno, dodać do piany żółtka i ubijać do momentu uzyskania sztywności piany ( lub konsystencji bardzo zbliżonej do sztywnej). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej o oprószonej bułką tartą tortownicy tortownicy. Piec na złoty kolor. Wystudzić na kratce piekarskiej.

Krem:
200g białej czekolady
80 ml śmietanki 30%
100ml śmietanki 30% ubić na sztywno
80g masła lub margaryny

80ml Śmietanki podgrzać wrzucić do środka rozdrobnioną czekoladę, chwilę pozostawić a potem rozmieszać płyn na jednolitą masę. Pozostawić do wystygnięcia. margarynę lub masło utrzeć na gładko, dodać schłodzoną masę czekoladową. Gdy będzie już  dobrze zmiksowana masa dodać i delikatnie łyżką wymieszać bitą śmietankę ( wcześniej ubić).

2 galaretki czerwone np truskawkowe
1kg truskawek
paczka biszkoptów podłużnych
1,5 metra wstążki do dekoracji

Ułożenie ciasta:
Biszkopt ułożyć na paterze, naponczować naparem z zimnej mocnej kawy. Na wierzch wyłożyć 3/4 ilości kremu resztą posmarować boki, jeśli zostanie trochę kremu dołożyć na wierzch.Na kremie ułożyć truskawki, a do boków poprzyklejać poprzycinane do 2/3 wysokości długie biszkopty. wstawić do lodówki aby trochę stężało. Rozpuścić galaretki. Mocno tężejącą galaretkę wlać łyżka delikatnie na truskawki, uważać żeby nie wypłynęła z pośród poprzyklejanych z boku biszkoptów. Do dekoracji użyć szerokiej wstążki zawiązanej wokół ciasta.

Smacznego







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz