sobota, 9 czerwca 2012

Kruche babeczki z kremem czekoladowym i truskawkami

Sezon truskawkowy  - ROZPOCZĘTY. 

Wszędzie widać ludzi wracających z bazaru z torbami i koszałkami pełnymi pięknych, lśniących i soczystych truskawek. Więc i ja dałam ponieść się fali i upiekłam małe kruche babeczki wypełnione czekoladowym kremem udekorowane truskawkami i bitą śmietaną. 

Ciasto:
25 dag mąki
10 dag masła lub margaryny
6 dag cukru pudru
2 złótka
1 łyżka śmietany gęstej

Mąkę z cukrem i margaryną przesiekać dodać zółtka i śmietanę zagnieść ciasto. Rozwałkować na ok 0,5cm placek wyroić koła i wylepić nimi foremki. Piec w temp. 200 stopni na złoty kolor.


Krem:
80 dag margasryny
100g śmietanki 30%
150g czekolady gorzkiej

100g śmietanki 30% - ubić z 1-2 łyżek cukru pudru

Śmietankę podrzać wrzucić i rozpuścić kostki czekolady - wymieszać na gładką masę. Pozostawić do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć na gładko dodać schłodzoną masę czekoladową. Wyrobić na jednolitą masę. Dodać 3/4 ubitej śmietanki i delikatnie wymieszać. Tak powstały krem nałożyć do szprycy bądż rękawa dekoracyjnego i wycisnąć ładne kleksy do środka wystudzonych babeczek.

Wypełnione kremem babeczki udekorować według uznania owocami - ja tym tazem truskawkami - oraz resztką bitej śmietany.

Smacznego





1 komentarz: