czwartek, 7 czerwca 2012

Ciasto rabarbarowe z pianką

Pyszne orzeźwiające ciasto rabarbarowe z pianką i chrupiącymi drobinkami na wierzchu. Pyszne na zimno ale wspaniałe na ciepło, lekko przestudzone z piekarnika.

Składniki:
5 jaj
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 kostaka margaryny
60 dag mąki (ok. 4 szkl.)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 aramoatu wanioliowego ( nie jest konieczny - ja dodałam od siebie)
ok. 50 dag rabarbaru

Pianka:
białka z ciasta powyżej( 5 szt.)
kisiel - ja wiśniowy
0,5 szkl. cukru do piany
 
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę dodać cukier waniliowy. Po otrzymaniu puszystej masy dodać margarynę i zmiksować na gładką masę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do powstającego ciasta. Pod koniec dodawania mąki ciasto jest dość gęste można je wyrobić  łyżką bądź ręką.
Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na małek kawałki ok 1cm. 
Wysmarowaną i obsypaną bułką tartą foremkę wyłożyć 3/4 ilości ciasta, na to rozsypać rabarbar. 
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, potem dodać kisiel i wymieszać. Wyłożyć na ciasto z rabarbarem. Na wierzch pokruszyć pozostała 1/4 cześć ciasta. 
Tak przyrządzone ciasto piec w  rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 min.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz