niedziela, 27 maja 2012

Cebularze

Cebularze pyszne ale niestety foto będzie z kolejnego wypieku bo za szybko wyszły i nie zostały uchwycone w obiektywie.

Składniki ciasta:
30 g świeżych drożdży
3/4 letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
2 łyż.. oleju

Składniki farszu:
ketchup
ser żółty ( np. gouda)
4-5 cebul ( 4 łyż. oleju do smażenia)

Do miski wsypać mąkę i zrobić wgłębienie. Do szklanki wykruszyć drożdże, dodać cukier i wlać letnią wodę - wymieszać na jednorodny płyn. Wlać do wgłębienia w mące delikatnie przemieszać z odrobiną mąki i pozostawić 15 min do ruszenia drożdży. W tym czasie przyrządzić farsz ( przepis podany niżej).  Po tym czasie do zaczynu z mąką dodać sól i olej. Wyrobić masę na gładkie ciasto do momentu aż będzie odchodzić od boków miski. Przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu ok 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto  na ok 8-10 kawałków, zrobić kulki i rozwałkować cienko.Krążki ułożyć na lekko posypanej mąką foremce. Posmarować ciasto ketchupem, ułożyć na każdym placku usmażoną cebulę, posypać  startym serem i  zostawić na 10 min do podrośnięcia placków. Po tym czasie piec cebularze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 10-15 min. ( w zależności od grubości placka). 

Farsz:
Cebulę pokroić w cienkie pól krążki i udusić na oleju  -lekko zrumienić. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzić. 

W ten sam sposób można zrobić pizzerynki tylko trzeba bardziej urozmaicić nadzienie.
 

Smacznego
 Foty z 13.06 - cebularze posypane dodatkowo makiem i oregano.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz