niedziela, 20 maja 2012

Waniliowe babeczki z budyniem

Waniliowo mi nanananan.....
Słodkie, lekkie i z niespodzianką w środku.

Składniki:
3 jajka
0,5 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
1 szkl. mąki ( nie pełna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
budyń ( ja waniliowy - ale smak według uznania)
100g masła lub margaryny

Budyń ugotować osłodzony trochę gęstszy niż w przepisie na opakowaniu,  schłodzić. Margarynę lub masło rozpuścić i schłodzić.
Jaja utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i płynne masło lub margarynę. Dodać aromat i lekko wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować i oprószyć mąką  foremki na babeczki. Wlewać ciasto do 1/2 wysokości foremek na to nakładać po 1 łyżeczce budyniu ( można więcej według wielkości foremki) i przykryć odrobiną ciasta. Piec około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - do suchego patyczka. 
Babeczki można przybrać masą, bitą śmietaną i owocami lub oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Pyszne i bardzo słodkie.
Smacznego :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz