Przepis na ciasto znalazłam w gazecie wyglądało na bardzo mocno czekoladowe i wilgotne. Trzeba przyznać intuicja nie zawiodła. Przepyszne, zadziwiająco lekkie, puszyste, delikatnie słodkie ciasto. Polecam.
Składniki:
35 dag cukinii
12 dag masła ( margaryny)
0,5 szkl.oleju
25dag cukru ( ok. 1 szkl)
aromat waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jaja
0,5 szkl. gęstej i kwaśnej śmietany ( 18%)
30 dag mąki pszennej ( ok 2 szkl.)
5 dag kakao ( 10 łyżek)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pozostawić w miseczce. W innej misce zmiksować na gładko masło, potem pomału stopniowo dolewać olej i dalej miksować na puszystą masę. Do powstałej masy dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy i cały czas miksować. Po otrzymaniu puszystej masy dodać proszek do pieczenia, sodę, sól i stopniowo jaja i dokładnie zmiksować. Kolejno dodać mąkę i wmieszać ją ( ja miksowałam na małych obrotach). Delikatnie dodać po jednej łyżce śmietany i wmieszać. Na końcu dodać kakao i kawę oraz cukinię ( jeśli podeszła wodą odlać i wtedy dodać do ciasta) wszystko razem wymieszać.
Tortownicę wysmarowaną i obsypaną bułką wypełnić powstałym ciastem i piec w nagrzanym do 160 stopniu piekarniku przez ok 40-50 min - do suchego patyczka .
Smacznego
aż chce się jesc !
OdpowiedzUsuńprawdaa :) pyszne wsytzkie wytwory
Usuń