niedziela, 27 maja 2012

Ciasto z rabarbarem

Sezon rabarbara czas zacząć. Przygotowane dla E. i M.


Składniki: 
4 jajka 
3/4 szklanki cukru 
0,5 szklanki oleju 
1,5 szklanki mąki pszennej 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
kilka kropel aromatu waniliowego 
około 50 dag owoców (można dać więcej lub mniej) 
cukier puder - do posypania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na piane dodając stopniowo cukier, potem dodać żółtka i ubijać dalej na prawie sztywno. Dodać olej i aromat -  wymieszać na gładka masę. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - wymieszać.Tortownicę lub okrągłą formę wysmarować i obsypać delikatnie bułką tartą. Ciasto wyłożyć do tortownicy i ułożyć ( wcisnąć troche w ciasto) po wierzchu rabarbar. Piec w nagrzanym do 170 - 180 stopni piekarniku ok 50-60min - do suchego patyczka.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz