Sezon rabarbara czas zacząć. Przygotowane dla E. i M.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
około 50 dag owoców (można dać więcej lub mniej)
cukier puder - do posypania
Białka oddzielić od żółtek i ubić na piane dodając stopniowo cukier, potem dodać żółtka i ubijać dalej na prawie sztywno. Dodać olej i aromat - wymieszać na gładka masę. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - wymieszać.Tortownicę lub okrągłą formę wysmarować i obsypać delikatnie bułką tartą. Ciasto wyłożyć do tortownicy i ułożyć ( wcisnąć troche w ciasto) po wierzchu rabarbar. Piec w nagrzanym do 170 - 180 stopni piekarniku ok 50-60min - do suchego patyczka.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz