Składniki ciasta:
500 g mąki
50g świeżych drożdży
1 szkl. mleka ( 2501ml)
szczypta soli
70-80g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
0,5 szkl. oleju ( 125ml)
Przygotować zaczyn tj. zagrzać mleko - nie gotować, połączyć z drożdżami, dwiema łyżkami mąki i 1 łyżką cukru. Wymieszać i pozostawić na chwilę pod ściereczką w ciepłym miejscu do momentu aż zacznie się podnosić. Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, sól. Dodać podrośnięte drożdże, olej i aromat. Wyrobić ciasto, może się trochę kleić do rąk ale nie podsypywać mąką. Pozostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do casu podwojenia masy.
W tym czasie przygotować kruszonke i śliwki.
Składniki na kruszonkę:
200g masła
150 -200g cukru
350 - 400 g maki
2 łyżki aromatu wanioliowego.
Mąkę połączyć z cukrem dodać rozpuszczone masło oraz aromat. Zagnieść wszystko razem. Masa moze sie kruszyć.
Sliwki umyć, osuszyć, wydrylować.
Wyrośniete ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem lub margaryną blachę. Lekko rozciagnąć na rogach. Owoce rówomiernie wyłożyć na ciasto skórką do ciasta i posypać kruszonką.
Pozostawić w ciepłym miejscu ok 30 min zeby ciasto jeszcze raz podrosło.
Piec w temp. 200 przez ok 20 - 30min, do momentu przyrumieniania się kruszonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz