Babeczki w krwistym wydaniu.
Po ostygnięciu babeczki ozdobić masą maślaną lub urobionym serkiem mascarpone.
Smacznego
Składniki ciasta:
1 1/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżka kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
55g masła miekkiego
3/4 szkl. cukru ( ja użyłam kryształu ale puder bedzie lepszy)
1/2 łyżeczki estraktu waniliowego ( ja dałam aromat)
1 duże jajko
1/2 szkl. śmietany
1 łyżeczka barwnika czerwonego ( ja mam w proszku)
1/2 łyżeczki octu
1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać w miseczce. W innej zmiksować na puszystą masę masło z cukrem. Do masy maślanej dodać jajko oraz aromat i dalej miksować na puszystą masę. śmietanę wymieszać z barwnikiem. Do masy jajecznej dodawać partiami na przemian suche składniki i śmietanę z barwnikiem. Na łyżce wymieszać sodę z octem i dodać do ciasta. Zmiksować na szybkich obrotach do wymieszania składników. Wkładać do 3/4 wysokości papilotek umieszczonych w blaszce do mufinek. Piec w 180 stopniach przez ok 20min. do tzw. suchego patyczka.
Po ostygnięciu babeczki ozdobić masą maślaną lub urobionym serkiem mascarpone.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz