Pyszny domowy chleb którego ciasto może być przechowywane do 3 dni w lodówce.
1kg maki pszennej
opcjonalnie mnij niż 1 szkl. mąki pszennej razowej
2,5 szkl. ciepłej wody ( nie gorącej) jeśli dodajemy dodatkowo mąkę razową dajemy wody odrobinę więcej
50g drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Do dużej miski wsypać obie mąki - wymieszać. Zrobić w mące dołek wlać w niego ciepłą wodę, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Delikatnie zamieszać tyko płyn z drożdzami. Pozostawić na ok 10-15 min. do spienienia drożdzy. Po tym czasie dodać sól i zmieszać "ruszone" drożdże z resztą mąki na masę do momentu odklejania sie od miski. Delikatnie obsypać powstałą kule ciasta mąką i pozostawić w ciepłym miejsciu do wyrośnięcia - ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto delikatnie ugnieść żeby je odpowietrzyć, ale nie zagniatać i ponownie zostawić pod przykryciem do rośnięcia. Po ok 1 godz. rosniecia lub po zauważeniu ze ciasto podwoiło objętość włozyć przykryte ciasto na ok 1,5-2 godz do lodówki.
Duże keksówki bardzo cienko wysmarować tłuszczem ( najlepiej smalcem wtedy ciasto bez problemu wyjdzie z formy) i obsypać kaszą manną lub otrębami.
Ciasto wyjąć z lodówki wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i nie ugniatając podzielić je na dwie równe części. Każdą część ciasta najpierw delikatnie rozciągnąć w rekach na kształt prostokąta a potem brzegi masy złożyć do środka jak filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=45z18TtFijU
Ciasto wyłożyć do keksówki i pozostawić pod przykryciem do podrośniecia na ok 30 min.
Włączyć piekarnik i nagrzać do temp 240 stopni.
Mokrymi rękoma zwilżyć wierzch chlebów, po czym ostrym nożem naciąć je w kilku miejscach - zapobiegnie to przypadkowym pęknięciom.
Do piekarnika włożyć na sam spód pustą blaszkę, chwilę nagrzewać pustą po czym, nalać do niej 1 szkl. wody.Dzieki temu chleb będzie miał wilgoć w piekarniku i upiecze sie chrupiący.
Podrośnięte i nacięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piec w takiej temp. przez 10 min. po tym czasie zmniejszyć temp. do 200-210 stopni i piec na mocno złoty kolor ok 40min. do max. 1 godz.
Po upieczeniu wyciągnąć chleby z foremek. Opukać je po spodzie - mają wydawać głuchy dzwięk, wtedy są 100% upieczone.
Bardzo ważne żeby gorący chleb pozostawić na kratce piekarskiej do ostygnięcia wtedy sie nie zaparzy od spodu.
Smacznego.
Ciasto na chleb jest rewelacyjne ze względu na to ze można je przechowywać nawet 3 dni w lodówce pod przykryciem i wykorzystywać na bieżąco do pieczenia świezutkiego chrupiącego chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz