Czekoladowe ciasto z bitą śmietaną i bananami ala kopiec kreta.
Składniki ciasto czekoladowe :
-kostka margaryny lub masła
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek mleka
- szklanka cukru
Podane składniki rozpuścić i raz zagotować, ostudzić.
W
mikserze ubić 6 żółtek z cukrem waniliowym, dodać przestudzona masę
kakaową, i 2 1/4 szkl mąki pszennej z 3 łyżkami proszku do pieczenia.
Chwilę miksować. Dodać ubitą pianę z 6 białek, lekko połączyć. Przelać
do natłuszczonej i wysypanej bułka tarta formy, po środku ciasta zrobić
wgłębienie na boki ze względu na to iż ciasto podczas pieczenie rośnie w
kopiec. Piec w piekarniku ok 40 min w temp 200 C.-
Masa:
500ml śmietanki 30%
2 fixy do śmietany
4 łyżki cukru
3 banany - dojrzałe
Smietankę ubić na sztywno z cukrem, na koncu dodać fixy i chwilkę jeszcze ubijać.
Ostudzonemu ciastu odkroić górę, wydrążyć delikatnie środek na głębokość ok 1,5cm. Wgłębienie cienko posmarować bitą śmietaną na to ułożyć banany przekrojone na pół i przykryć je resztą bitej śmietany w formę kopca. Wydrążoną cześć ciasta rozdrobnić w rękach na mniejsze kawałki i posypać nimi górę ciasta - lekko dognieść do masy. Schłodzić w lodówce.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz