niedziela, 7 października 2012

Kopiec kreta

Czekoladowe ciasto z bitą śmietaną i bananami ala kopiec kreta.

Składniki ciasto czekoladowe :

-kostka margaryny lub masła
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek mleka
- szklanka cukru
Podane składniki rozpuścić i raz zagotować, ostudzić.
W mikserze ubić 6 żółtek z cukrem waniliowym, dodać przestudzona masę kakaową, i 2 1/4 szkl mąki pszennej z 3 łyżkami proszku do pieczenia. Chwilę miksować. Dodać ubitą pianę z 6 białek, lekko połączyć. Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułka tarta formy, po środku ciasta zrobić wgłębienie na boki ze względu na to iż ciasto podczas pieczenie rośnie w kopiec. Piec w piekarniku ok 40 min w temp 200 C.-

Masa:

500ml śmietanki 30%
2 fixy do śmietany
4 łyżki cukru
3 banany - dojrzałe

Smietankę ubić na sztywno z cukrem, na koncu dodać fixy i chwilkę jeszcze ubijać.

Ostudzonemu ciastu odkroić górę, wydrążyć delikatnie środek na głębokość ok 1,5cm. Wgłębienie cienko posmarować bitą śmietaną na to ułożyć banany przekrojone na pół i przykryć je resztą bitej śmietany w formę kopca. Wydrążoną cześć ciasta rozdrobnić w rękach na mniejsze kawałki i posypać nimi górę ciasta - lekko dognieść do masy. Schłodzić w lodówce.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz