Stary przepis odkopany jeszcze ze starego zeszytu z przepisami. Szybki, prosty, smaczny i zawsze się udaje.
7 jabłek - kwaśnych
1 szkl. cukru
4 jaja
1 łyżeczka sody
2 szkl. mąki
1 łyżka kakao
1/2 szkl oleju
Jabłka pokroić i zasypać cukrem - do puszczenia soku ok. 10-15 min. Ubić pianę ze szczypta soli na sztywno.
4 żółtka zmieszać z olejem ja jednolita masę dodać jabłka z cukrem - wymieszać. Do masy dodać mąkę z sodą i kakaem. Dodać wcześniej ubitą pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na okrągłą blaszke wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec ok. 40 min. w temp ok 180 stopni. Piec do suchego patyczka. W zależności od jabłek czas pieczenia może sie wydłużyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz