Porcja ciasta wystarcza na zrobienie ok 12 szt małych smacznych cebularzy. Pyszne.
Przygotować słoik z nakrętką.
W garnczku zagotować ok 1 litr wody. Cebule pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się wody i gotować na małym ogniu przez ok 1-3 min. Odcedzić cebule na sicie i szybko przełożyć do słoika, wsypać sol, mak, zalać oliwą i mocno zakręcić. Potrząsnąć kilka razy słoikiem i odstawić do góry denkiem na ok 10 min, po tym czasie słoik z cebulą odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Najlepiej jak cebula przeleży tak w zimnie przez noc. Ale wystarczy tez 2-3 godz w zimnie.
Rozpuścić margarynę i schłodzić żeby była lekko ciepła.
Drożdże wkruszyć do naczynia, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem, dodać około 2 łyżki mąki. Wymieszać. Zostawić pod przykryciem na około 15 min. do wyrośnięcia.
Jajko z żółtkiem rozkłócić w osobnej miseczce.
Do misi wsypać mąkę, wlać podrośnięty zaczyn, sól, masło, 2/3 rozkłóconego jaja - zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok 10min aż będzie sprężyste i nie będzie się kleić do rąk. Wierzch ciasta posmarować olejem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypany blat zagnieść do środka, następnie zrolować ciasto w wałek o średnicy ok 5 cm. Pokroić go na paski o grubości ok 4-5 cm. Podsypać każdy kawałek mąką i rozwałkować na placek o grubości ok 2 cm. Można zrobić większe placki wtedy wałek ciasta musi mieć większa średnice.
Ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Boki placków posmarować reszta odłożonego jaja a na środku ułożyć farsz cebulowy.
Zostawić placki na ok 30 min do podrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po tym czasie wstawić blachę z cebularzami na środkową półkę średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200ºC przez ok. 25-30 minut.
Wierzch ciasta powinien być ładnie zrumieniony.
Smacznego :)
Cebulka:
2 duże lub 3 średnie cebule
4 łyżki maku
1,5 łyżeczki soli
3-4 łyżek oleju lub oliwy
Przygotować słoik z nakrętką.
W garnczku zagotować ok 1 litr wody. Cebule pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się wody i gotować na małym ogniu przez ok 1-3 min. Odcedzić cebule na sicie i szybko przełożyć do słoika, wsypać sol, mak, zalać oliwą i mocno zakręcić. Potrząsnąć kilka razy słoikiem i odstawić do góry denkiem na ok 10 min, po tym czasie słoik z cebulą odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Najlepiej jak cebula przeleży tak w zimnie przez noc. Ale wystarczy tez 2-3 godz w zimnie.
Ciasto:
500g mąki
250ml ciepłego mleka
50g świeżych drożdży
40 g margaryny roztopionej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżki oliwy
Rozpuścić margarynę i schłodzić żeby była lekko ciepła.
Drożdże wkruszyć do naczynia, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem, dodać około 2 łyżki mąki. Wymieszać. Zostawić pod przykryciem na około 15 min. do wyrośnięcia.
Jajko z żółtkiem rozkłócić w osobnej miseczce.
Do misi wsypać mąkę, wlać podrośnięty zaczyn, sól, masło, 2/3 rozkłóconego jaja - zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok 10min aż będzie sprężyste i nie będzie się kleić do rąk. Wierzch ciasta posmarować olejem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypany blat zagnieść do środka, następnie zrolować ciasto w wałek o średnicy ok 5 cm. Pokroić go na paski o grubości ok 4-5 cm. Podsypać każdy kawałek mąką i rozwałkować na placek o grubości ok 2 cm. Można zrobić większe placki wtedy wałek ciasta musi mieć większa średnice.
Ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Boki placków posmarować reszta odłożonego jaja a na środku ułożyć farsz cebulowy.
Zostawić placki na ok 30 min do podrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po tym czasie wstawić blachę z cebularzami na środkową półkę średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200ºC przez ok. 25-30 minut.
Wierzch ciasta powinien być ładnie zrumieniony.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz