poniedziałek, 4 lutego 2013

Tęczowe serniczki z owocami na truflowym spodzie

Serniki są przeze mnie zawsze pożądane, a te małe cudeńka tak mi się spodobały ze musiałam zrobić i posmakować.  

Proporcje na ok 12 szt.

Spód:

150 g margaryny Kasia
1/2 opakowania herbatników typu " Petitki"
4-5 cukierki truflowe

Wyłożyć papierkami foremkę na muffiny. W mikserem rozdrobnić na proszek ciastka. W garnczku rozpuścić margarynę, trufle i 2 łyżki mleka, przestudzić. Dodać masę do rozkruszonych herbatników i wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na spód papilotek i mocno docisnąć żeby masa się zbiła. Włożyć do lodówki.

Masa serowa:
500 g serka śmietankowego ( naturalny lub waniliowy)
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
150g cukru pudru
2 łykżki żelatyny
barwnki spożywcze np. żólty. czerwony, niebieski
1 galaretka np. czerwona
owoce do dekoracji np. mandarynki, kiwi, borówki
2 łyżki mleka

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szk. wody, przestudzić. Ser wymieszać mikserem z cukrem ( jeśli używa się waniliowego dodać mniejszą ilość cukru) , ekstraktem waniliowym i lekko tężejącą żelatyną. Miksować do momentu aż zaczną powstawać na serze pęcherze. Masę podzielić na 3 równe części. Do każdej dodać inny barwnik i wymieszać na jednolity kolor. Wylać masę po 1-1,5 łyżki do każdej papilotki. Pozostawić w lodówce do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody i lekko tężejącą wylać na serniczki. Udekorować owocami które po wierzchu pokryć glazurą z galaretki. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz