czwartek, 7 lutego 2013

Faworki vel Chrust czyli witamy Tłusty Czwartek

Znalazłam ten przepis w necie u "Pyzy" i nie pomyliłam się. Innowacyjny sposób robienia ciasta jest jak najbardziej na plus i oszczędza dużo czasu. Puszyste pyszności.

Składniki:

2,5 -3 szkl. mąki pszennej
1 czubata miekkiej margaryny
1 czubata łyżka cukru pudry
1/3 łyżeczki soli
2 jaja
1 łyżka spirytusu 96%
1/2 szkl. gęstej śmietany ( ja dałam 18%)
do smażenia olej lub smalec
cukier puder do posypania gotowych ciastek

Do miski wsypać 2,5 szkl. mąki dodać cukier, sól i miekką margarynę. Rozetrzeć tłuszcz w mące. Dodać śmietanę, jaja, spirytus. Zagnieść szybko ciasto w razie potrzeby dodać mąki. Ma mieć konsystencję miękkiej plasteliny. 
Ciasto 2 razy zemleć w maszynce do mięsa na małych oczkach. Dzięki temu świetnie się napowietrza i robi się puszyste. 
Ciasto rozwałkować na grubośc ok 1-1,5 mm. pokroic radełkiem na palski i uformować faworki.
Smażyć na dobrze nagrzanym tłuszczu na złoty kolor. Upieczone faworki odsaczać na reczniku papierowym. 
Lekko schłodzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)









1 komentarz: