Wegetariańska alternatywa pasztetu. Z przepisu wychodzą 2 keksówki pasztetu cukiniowego.
Składniki:
3 szkl cukinii
3 marchewki
3 cebule
20 dag sera żółtego
1,5 szkl. bułki tartej lub 0,5 szkl. oleju ( z masłem lepsze)
1 masło w temperaturze pokojowej
4 jaja
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
opcjonalnie: papryka czerwona, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotować 2 keksówki. Posmarowac je olejem i obsypać obficie bułką tartą.
Cukinie obrać, wypestkować i zetrzeć na grubych oczkach. Marchew, cebule i ser zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie warzywa wymieszać. Dodać bułę tartą, olej, rozdrobnione masło, żółtka, ser żółty i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać tak, aby nie było widocznych grudek masła.
Białka ubić na sztywno i porcjami wymieszać z masą cukiniową.
Masę wyłożyć do przygotowanych keksówek.
Można na wierzchu pasztety posypać papryką czerwoną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zapiekać ok 45-60 min w temp. 180-200 stopni - do ze złocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz