czwartek, 2 października 2014

Przekładaniec jogurtowy z pierniczkami

Składniki ciasta:
biszkopt jasny
masa jogurtowa
opakowanie pierniczków
powidła śliwkowe lub dżem pożeczkowy


Upiec jasny biszkopt z 6 jaj. Ostudzić i przekroić go na pół.

Składniki masy:

1 masło lub margaryna w temperaturze pokojowej
4-5 łyżki cukru pudru
1 szkl jogurtu greckiego

Masło lub margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem. Porcjami dodawać jogurt. Masa jest dosyć uciążliwa, bo lub się szybko ważyć jeśli za długą się ją uciera. Należny wtedy ogrzać masę w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawić w lodówce do schłodzenia.


Dolną część biszkopta posmarować połową masy, ułożyć na niej pierniczki i posmarować pozostałą częścią masy. 
Górną część biszkopta posmarować od środka powidłem lub dżemem porzeczkowym. Położyć ostrożnie posmarowaną stroną do dołu na placek posmarowany masą. 
Wstawić na noc do lodówki w celu mocnego schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować wg uznania.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz