czwartek, 10 listopada 2011

Amoniaczki

Zapraszam na ciasteczka.

Do przygotowania potrzeba:
0,5kg mąki 
100g masła lub margaryny ( ja użyłam margarynę)
1 jajko
120g cukru
0,5 szklanki mleka
2 łyżeczki amoniaku
szczypta soli
2 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
Amoniak wymieszać dobrze z mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na gładka pulchną masę dodać mleko z amoniakiem, szczyoptę soli i część mąki. Masę wyłożyc na stolnicę i dokładnie zagnieść z reszta mąki. Wyrobione ciasto włożyć a 10 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na placki grubości około 5mm, wykrawać foremkami różne wzory. Wkładać do nagrzanego piecyka i piec na złoty kolor.

Smacznego !!!









1 komentarz: