Z okazji Andrzejków postanowiłam upiec coś co zadowoli każdego łasucha, a mianowicie - czekoladowe ciasto z masą czekoladową. Wszyscy się nim zajadają i proszą o dokładkę. Więc nie trzeba nic więcej dodawać - ciasto samo się obroniło.
Śmietankę zagotować i zalać nią połamaną na kawałki czekoladę chwilę odczekać i energicznie wymieszać rozpuszczoną czekoladę ( jeśli się czekolada całkowicie nie rozpuści podgrzać w kąpieli wodnej), pozostawić do wystygnięcia. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać do niego schłodzoną masę czekoladową
( powinna być lekko gęsta), miksować wszystko do powstania puszystej masy. Na końcu dodać ubitą śmietankę i wszystko razem wymieszać.
Wystudzone ciasto przekroić na pół, nasączyć oba krążki kawą z dodatkiem likieru czekoladowego i przełożyć jedną częścią masy. Drugą część masy przeznaczyć na udekorowanie wierzchu ciasta. Można je przybrać rozetkami z bitej śmietany.
Do przygotowania cista potrzeba:
- kostka margaryny lub masła
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek mleka
- szklanka cukru
Podane składniki rozpuścić i raz zagotować, ostudzić.
W mikserze ubić 6 żółtek z cukrem waniliowym, dodać przestudzona masę kakaową, i 2 1/4 szkl mąki pszennej z 3 łyżkami proszku do pieczenia. Chwilę miksować. Dodać ubitą pianę z 6 białek, lekko połączyć. Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułka tarta formy, po środku ciasta zrobić wgłębienie na boki ze względu na to iż ciasto podczas pieczenie rośnie w kopiec. Piec w piekarniku ok 40 min w temp 200 C.
Masa czekoladowa:
- 80g masła
-100g śmietanki kremówki 30%
-250g dobrej gorzkiej czekolady
- 100g ubitej śmietany kremówki 30% ( można ubić z dodatkiem cukru waniliowego)
Śmietankę zagotować i zalać nią połamaną na kawałki czekoladę chwilę odczekać i energicznie wymieszać rozpuszczoną czekoladę ( jeśli się czekolada całkowicie nie rozpuści podgrzać w kąpieli wodnej), pozostawić do wystygnięcia. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać do niego schłodzoną masę czekoladową
( powinna być lekko gęsta), miksować wszystko do powstania puszystej masy. Na końcu dodać ubitą śmietankę i wszystko razem wymieszać.
Wystudzone ciasto przekroić na pół, nasączyć oba krążki kawą z dodatkiem likieru czekoladowego i przełożyć jedną częścią masy. Drugą część masy przeznaczyć na udekorowanie wierzchu ciasta. Można je przybrać rozetkami z bitej śmietany.
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz