poniedziałek, 7 listopada 2011

Wariacje na temat Tiramisu

Czasami mam ochotę na cisto które jest lekkie i mocno kremowe. Oto moja propozycja która delikatnie przypomina włoski smakołyk Tiramisu jednak jest to wersja spolszczona i moja :)


Do przygotowania potrzeba:

- 400g waniliowego serka homogenizowanego
- opakowanie 330ml śmietany 30%  ( ja użyłam z Biedronki)
- 2 cukry wanilinowe
- opakowanie biszkoptów ( mogą być okrągłe lub płaskie wedle uznania)
- galaretka żółta ( rozpuścić i wystudzić w 1 szklance wody)
- napar z kawy do namaczania biszkoptów
- alkohol do nasączenia biszkoptów ( likier kokosowy)

Wykonanie:

Na spodzie okrągłej tortownicy ułożyć namoczone w zimnym naparze z kawy biszkopty. 
Skropić je lekko likierem np. kokosowym.
W mikserem ubić na sztywno śmietanę z dodatkiem 2 cukrów wanilinowych, połowę ubitej śmietany wymieszać z serkiem homogenizowanym i połową galaretki, drugą część bitej śmietany wymieszać z galaretką.
Na ułożone biszkopty wylać masę z serka homogenizowanego na to poukładać koleją warstwę z nasączonych biszkoptów, przykryć wszystko bitą śmietana wymieszana z galaretką.Wstawić na kilka godz do lodówki.

Przed podaniem posypać wierzch ciasta warstwą kakao. Smacznego:)







W sam raz do niedzielnej kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz