Tort dzwoneczek robiony dla mojej chrześnicy Oliwki na 3 urodziny. Smaczny , prosty i nie skomplikowany.
Sposób ułożenia tortu od spodu do góry:
Tort składa się z ciasta czekoladowego, biszkoptu maderskiego wszystko przełożone masami czekoladową i chałwową, przybrane lukrem plastycznym.
Przepis na ciasta czekoladowe i masę czekoladową można zaczerpnąć w poprzednim poście.
Do przygotowania biszkoptu maderskiego potrzeba:
-5 jaj
- 450 g mąki
- 14 g proszku do pieczenia
- 315 g masła/margaryny
- 315 g cukru pudru (dałam mniej - ok. 250g)
- 450 g mąki
- 14 g proszku do pieczenia
- 315 g masła/margaryny
- 315 g cukru pudru (dałam mniej - ok. 250g)
Masło lub margaryną zmiksować z cukrem na puszystą masę, do powstałej masy dodawać po jednym jajku i łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, Wszystko wymieszać. Wyłozyć ciasto do okrągłej 24cm formy wczesniej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą, pośrodku masy zrobić dołek ( potem wyrasta ). Piec ok 1 godz ( moze być krócej) na środkowym poziomie piekarnika ( ja piekłam w elektrycznym żelaźniaku). Sprawdziać patyczkiem stan upieczenia. Po wystygnięciu przekroić na pół.
Masa chałwowa:
250 g masła/margaryny ( miękkie)
250 - 300 g chałwy
250 - 300 g chałwy
Ubić mikserem na gładką i puszystą masę. Przekładać masa nasączone ciasto.
Sposób ułożenia tortu od spodu do góry:
- 1 część placka czekoladowego nasączonego naparem kawowym z dodatkiem spirytusu
- masa chałwowa
-biszkopt maderski nasączony pączem
-masa czekoladowa
- 2 część placka czekoladowego nasączonego naparem kawowym z dodatkiem spirytusu
-masa chałwowa
- biszkopt maderski
- cieniutka wartstwa masy ( której zostało wiecej)
- dekoracja z lukru plastycznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz