Dziś zapanowało cytrynowe szaleństwo. Ciasto zaczerpnięte z bardzo starego przepisu na makowca w cieście cytrynowym, zostało polane polewą też z domieszką cytryny.
Sposób przygotowania:
Margarynę z cukrem i jajkami zmiksować na puszystą masę dodać sok z cytryn i mąkę wymieszana z proszkiem. Wszystko delikatnie wymieszać i przełozyć do wysmarowanej i oprószonej mąka keksówki.
Piec do złotego koloru. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone przed wyciągnięciem.
Sposób przygotowania:
Baton z gorącą wodą rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z kakaem i sokiem.
Polewą polać wystudzone ciasto.
CIASTO CYTRYNOWE
Ciasto:
30dkg mąki
30 dkg cukru
6 jaj
1/2 proszku do pieczenia
2 cytryny
Sposób przygotowania:
Margarynę z cukrem i jajkami zmiksować na puszystą masę dodać sok z cytryn i mąkę wymieszana z proszkiem. Wszystko delikatnie wymieszać i przełozyć do wysmarowanej i oprószonej mąka keksówki.
Piec do złotego koloru. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone przed wyciągnięciem.
Polewa:
1 baton Pawełek toffi
1,5 łyzki kakao
2 łyżki gorącej wody
kilka kropel soku z cytryny do smaku
Baton z gorącą wodą rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z kakaem i sokiem.
Polewą polać wystudzone ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz