Tort na 30 urodziny Pandy :)
Biszkopt capuccino:
6 jaj
1/2 - 2/3 szkl cukru ( w zależności jak bardzo słodkie lubicie)
1 szkl. maki pszennej
1/2 szkl sypkiej kawy cappuccino np waniliowe
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na końcu dodać rozmącone żółtka i ubić na sztywno. Dodać przesianą mąką z proszkiem. Dodać sypka kawę cappuccino wymieszać. Wylać do okrągłej wysmarowanej i obsypanej bułka tartą foremki. Piec na złoty kolor. ( nie wiem w jakiej temp i jak długo bo piekłam w blaszaku i w dodatku zapomniałam spojrzeć na zegar). Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
Krem chałwowy:
2 jaja
2/3 szkl cukru
125g masła
125g margaryny
200g chałwy ( ja dałam waniliową)
2-3 łyżek likieru kawowego
Jaja całe ubić z cukrem na parze. A mianowicie wlać do garnka trochę wody. Jak zacznie parować ustawić na garnku najlepiej żelazną miskę z jajami i ubijać dodając cukier do momentu aż masa zbieleje i podwoi swoją obijetość trochę zesztywnieje ( miej więcej 15 min) . Odstawić masę z jaj do ostygnięcia.
Masło z margaryna zmiksować na puszystą masę, dodać schłodzona pianę z jaj, pokruszoną chałwę oraz likier kawowy. Wszystko miksować na puszysty krem ( ja około 5 min na wysokich obrotach).
Wstawić na 15 - 20 min do lodówki żeby krem stężał.
Ciasto przekroić naponczować kawą z dodatkiem likieru posmarowac połową kremu. Drugą połową kremu posmarować boki i wierzch. Posypać całość uprażonymi orzechami włoskimi. Udekorować według własnego uznania.
Smacznego :)
Biszkopt capuccino:
6 jaj
1/2 - 2/3 szkl cukru ( w zależności jak bardzo słodkie lubicie)
1 szkl. maki pszennej
1/2 szkl sypkiej kawy cappuccino np waniliowe
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na końcu dodać rozmącone żółtka i ubić na sztywno. Dodać przesianą mąką z proszkiem. Dodać sypka kawę cappuccino wymieszać. Wylać do okrągłej wysmarowanej i obsypanej bułka tartą foremki. Piec na złoty kolor. ( nie wiem w jakiej temp i jak długo bo piekłam w blaszaku i w dodatku zapomniałam spojrzeć na zegar). Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
Krem chałwowy:
2 jaja
2/3 szkl cukru
125g masła
125g margaryny
200g chałwy ( ja dałam waniliową)
2-3 łyżek likieru kawowego
Jaja całe ubić z cukrem na parze. A mianowicie wlać do garnka trochę wody. Jak zacznie parować ustawić na garnku najlepiej żelazną miskę z jajami i ubijać dodając cukier do momentu aż masa zbieleje i podwoi swoją obijetość trochę zesztywnieje ( miej więcej 15 min) . Odstawić masę z jaj do ostygnięcia.
Masło z margaryna zmiksować na puszystą masę, dodać schłodzona pianę z jaj, pokruszoną chałwę oraz likier kawowy. Wszystko miksować na puszysty krem ( ja około 5 min na wysokich obrotach).
Wstawić na 15 - 20 min do lodówki żeby krem stężał.
Ciasto przekroić naponczować kawą z dodatkiem likieru posmarowac połową kremu. Drugą połową kremu posmarować boki i wierzch. Posypać całość uprażonymi orzechami włoskimi. Udekorować według własnego uznania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz