Znalazłam w necie przepis na kapuśniaczki i wyszły rewelacyjne wiec polecam.
Ciasto:
500 g mąki
150 g masła
50 g drożdży
2 jajka + 1 żółtko
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania kapuśniaczków
Pokruszyć drożdże doadać letnie mleko, cukier i 1 łyżkęmąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Do powstałej mieszanki dodać śmietanę, jaja, żółtko, i wyrośnięty zaczyn. Wszystko zagnieść i ugniatać ciasto ok 10 - 15 min. Potem pozostawić ciasto przykryte ściereczką na ok 1-1,5 godz w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Farsz:
Kapusta biała ( ok 1 kg)
1 duża cebula
150 g pieczarek
masło
sól, pieprz
Kapustę poszatkować lekko osolić i ugotować na pół twardo. Odcedzić i ostudzić. Masło roztopić i zaszklić na nim cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz pieczarki posiekane w drobną kostkę.Posolić i popieprzyć. Dodać wszystko do wczesniej przesiekanej drobniej kapusty. Wymieszac i doprawic do smaku.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować na prostokąty o boku 8-10 cm. Nałożyć farsz przez środek prostokata i próbować zlepiać boli w rulon. Pokroić na małe kawałki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia przez ok 10-15 min. Po tym czasie posmarować kapuśniaczki rozmąconym białkiem i posypać odrobina kminku. Piec w tem 180 stopni przez ok 20 min. Mają sie upiec na złoty kolor.
Są przepyszna :) Smacznego
Ciasto:
500 g mąki
150 g masła
50 g drożdży
2 jajka + 1 żółtko
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania kapuśniaczków
Pokruszyć drożdże doadać letnie mleko, cukier i 1 łyżkęmąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Do powstałej mieszanki dodać śmietanę, jaja, żółtko, i wyrośnięty zaczyn. Wszystko zagnieść i ugniatać ciasto ok 10 - 15 min. Potem pozostawić ciasto przykryte ściereczką na ok 1-1,5 godz w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Farsz:
Kapusta biała ( ok 1 kg)
1 duża cebula
150 g pieczarek
masło
sól, pieprz
Kapustę poszatkować lekko osolić i ugotować na pół twardo. Odcedzić i ostudzić. Masło roztopić i zaszklić na nim cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz pieczarki posiekane w drobną kostkę.Posolić i popieprzyć. Dodać wszystko do wczesniej przesiekanej drobniej kapusty. Wymieszac i doprawic do smaku.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować na prostokąty o boku 8-10 cm. Nałożyć farsz przez środek prostokata i próbować zlepiać boli w rulon. Pokroić na małe kawałki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia przez ok 10-15 min. Po tym czasie posmarować kapuśniaczki rozmąconym białkiem i posypać odrobina kminku. Piec w tem 180 stopni przez ok 20 min. Mają sie upiec na złoty kolor.
Są przepyszna :) Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz