Z okazji minionych już wprawdzie świat ale jeszcze z okazji Nowego 2012 roku życzę wszystkim spełnienia marzeń i samych przyjemnych doznań kulinarnych i nie tylko :) Życzy Ania.
A teraz tak przegląd tego co było na świętach.
Kopciuszek wg przepisu siostry Anastazji.
Biszkopt jasny:
6 jaj
1 szkl. cukru kryszta łu
1 szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Pieczemy biszkopta na złoty kolor.
Biszkopt z makiem:
Pieczemy w podobny sposób jak biszkopt jasny dodajemy tylko 1/2 szkl. suchego maku.
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1/2 szkl cukru
1 kostka masła
Gotujemy budyń, studzimy i ucieramy z masłem na gładka puszystą masę.
Masa śmietankowa:
1/2 l śmietanki 30%
1 galaretka czerwona ( rozpuszczona w 1/4 szkl. wody)
1-2 łyżek cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem dodać wystudzoną galaretkę.
Dodatki:
3 paczki herbatników szkolnych lub 1 paczka herbatników maślanych z biedrony
3/4 szkl. rumu
polewa
Przełożenie ciasta:
-biszkopt jasny
- masa śmietankowa
- biszkopt makowy
-masa budyniowa
-herbatniki nasączone rumem
- polewa
Sernik szachownica
Ciasto:
2 szkl. maki pszennej
2 szkl. maki pszennej
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki powidła
1 szkl. mleka
2 jaja
1/2 kostki margaryny ( 125g)
1 łyżeczka sody
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na pulchna masę dodać dżem, mąkę, kakao, sodę oczyszczoną. Pomału wlewać mleko i miksować na jednolitą masę. Dodać delikatnie ubite białka i połączyć z ciastem. Upiec jak murzynka w prostokątnej blasze.
Ser:
1 1/2 kg sera
1 margaryna
1/2kg cukru
1 budyń śmietankowy
6 jaj
2 łyżki kaszy mannej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek pomarańczowy
Ser zemleć na gładką masę. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać stopniowo ser budyń, mąkę i kaszę i olejek. Na końcu połączyć masę z ubitymi na sztywno białkami.
Wystudzone ciasto ciemne pokroić wzdłuż na 9 pasków. Ułożyć w blaszce 4 paski ciasta i 5 pasków sera na przemian. Drugą warstwę układać odwrotnie. Piec około 1 godz.
Makowiec w cieście cytrynowym przepis w innym poście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz