Dziś upiekłam 2 placki i kapuśniaczki wiec podeje przepisy na wszystko :)
MAKOWIEC W CIEŚCIE CYTRYNOWYM
Ciasto:
1 kostka margaryny
30 dog mąki
30 dag cukru
6 jaj
1/2 małego proszku do pieczenia
2 cytryny
Margaryną miksować z cukrem na puszysta masę dodać stopniowo żółtka i dalej miksować. Dodać sok z dwóch cytryn, mąkę wymieszaną z prszkiem do pieczenia. Na koncu wymieszać delikatnie ciasto z pianą z 6 białek.
Mak:
30 dag maku ( suchego, który należy sparzyć i 2 razy zemleć)
3 jaja
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
Mak wymieszać z żóltkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Na koniec dodać pianę z 3 białek.
Na blechę wysmarowana i obsypaną bułka tartą wylać 3/4 ciasta potem ułozyć mak i resztę ciasta. Piec na złoty kolor.
MAKOWIEC W CIEŚCIE CYTRYNOWYM
Ciasto:
1 kostka margaryny
30 dog mąki
30 dag cukru
6 jaj
1/2 małego proszku do pieczenia
2 cytryny
Margaryną miksować z cukrem na puszysta masę dodać stopniowo żółtka i dalej miksować. Dodać sok z dwóch cytryn, mąkę wymieszaną z prszkiem do pieczenia. Na koncu wymieszać delikatnie ciasto z pianą z 6 białek.
Mak:
30 dag maku ( suchego, który należy sparzyć i 2 razy zemleć)
3 jaja
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
Mak wymieszać z żóltkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Na koniec dodać pianę z 3 białek.
Na blechę wysmarowana i obsypaną bułka tartą wylać 3/4 ciasta potem ułozyć mak i resztę ciasta. Piec na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz