Ciastka kruche, wyciskane przez specjalną nakładkę przykręcaną do maszynki do mięsa. Robione ze skwarków z wytapianego smalcu.
Pyszne.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1/2 kg skwarek
40 dag cukru
250 ml śmietany 18%
3 jaja
1 proszek do pieczenia na kg mąki - ja dałam ok 1 łyżkę bo tyle tylko miałam
olejek waniliowy
Skwarki przemielić przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach. Do miski z mąką dodać cukier, jaja, przemielone skwarki, śmietanę, trochę olejku i proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 porcje i włożyć je zawinięte w folię na 3 godz do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temp. 180-200 stopni.
Schłodzone ciasto mielić w maszynce z przykręconą nakładką do wyciskania ciastek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10 min do ze złocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz