Rogaliki piekę od bardzo dawna, próbowałam wiele nowych przepisów na ciasto jednak zawsze wracam do tego jednego, wypróbowanego, które nigdy nie zawiodło. Przepis dostała kilkanaście lat temu moja mama od cioci Steni.
Ciociu Dziękuje. :)
Ciasto dość czasochłonne jednak po dojściu do wprawy przygotowuje się je szybko i potem czeka się tylko na smakowity efekt.
Rogaliki wychodzą miękkie, puszyste po prostu "niebo w gębie".
Rogaliki wychodzą miękkie, puszyste po prostu "niebo w gębie".
Składniki ciasta na ok 70szt.:
1 kg + 1 szkl. mąki
100g drożdży świeżych
1/2 kostki margaryny
4 jaja
niepełna 1 szkl. cukru
1/2 l mleka
2 łyżki śmietany
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru rozpuścić, dodać 1 łyżkę maki - wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia zaczynu - ok 10-15 min. Mąkę podgrzać w mikrofali lub piekarniku żeby była lekko ciepła. Jaja ubić z cukrem mikserem na pianę.
Do podgrzanej mąki dodać podrośnięte drożdże, roztopioną margarynę, i śmietanę - lekko wymieszać. Dodać do masy ubitą piane. Zagnieść ciasto. Gdy już masa nie będzie lepić się do dłoni ani brzegów misy chwilę ok. 1 min jeszcze po ugniatać. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia ilości.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 8 części. Każdą część rozwałkować w kształt koła podzielić na 4, 8 lib 12 trójkątów w zależności od tego jaką wielkość rogala chcemy osiągnąć.
Na każdy trójkąt nałożyć farsz np. marmolada, dżem, powidło, czekolada, oprószone owoce, masa serowa, budyń. Z trójkątów zawijać rogaliki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 10 min. Po tym czasie posmarować z wierzchu rogaliki rozmąconym jajkiem lub mlekiem i opcjonalnie można posypać je grubym cukrem lub inna posypką nadającą sie d pieczenia.
Piec do ze złocenia w 180 stopniach przez ok 20min. Z podanej proporcji składników wychodzi ok 70szt. średnich ok 8-10cm rogalików.
Nadzienie serowe:
1/2 kostki sera
3 łyżki skórki z pomarańczy ( drobniutko posiekać)
1 łyżeczka tartego imbiru
3-4 łyżek cukru pudru
Jeśli ser jest grudowaty zemleć go lub rozmiażdżyć na gładką masę. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania konsystencji pasty.
Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu żeby był bardziej gęsty - ja wykorzystałam wiśniowy.
Moje rogale w dzisiejszej wersji przyłożyłam równocześnie masa serową i budyniem wiśniowym. Smakują rewelacyjnie.
Nadzienie serowe:
1/2 kostki sera
3 łyżki skórki z pomarańczy ( drobniutko posiekać)
1 łyżeczka tartego imbiru
3-4 łyżek cukru pudru
Jeśli ser jest grudowaty zemleć go lub rozmiażdżyć na gładką masę. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania konsystencji pasty.
Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu żeby był bardziej gęsty - ja wykorzystałam wiśniowy.
Moje rogale w dzisiejszej wersji przyłożyłam równocześnie masa serową i budyniem wiśniowym. Smakują rewelacyjnie.
wygladaja pysznie ciekawe jak smakują?
OdpowiedzUsuń