piątek, 22 marca 2013

Pierogi z mięsem z kurczaka

Jako entuzjasta jedzenia pierogów, a nie ich lepienia, zaczynam się coraz bardziej przekonywać do ich wytwarzania. Znalazłam ciasto w sam raz dla mnie, czyli osoby której po ugotowaniu pierogi zamieniały się w twarde kauczukowe kulki do odbijania od podłogi. To ciasto po ugotowaniu jest miękkie i rozpływa się w ustach, łatwo je wykonać i ładnie się lepi. 

Składniki ciasta:
1 kg mąki pszennej
1/2 litra wody - wrzątku
4 łyżki oleju lub oliwy
1-2 łyżeczek soli

Mąkę  wsypać do miseczki, jedną garstkę odłożyć do późniejszego podsypywania. Dodać sól i olej. Wszystkie składniki zalać wrzątkiem i mieszać łyżką do wchłonięcia wody.  Zagnieść masę na gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem na ok 15 min.

Rozwałkowywać kawałki ciasta podsypując odrobiną mąki na bardzo cienkie placki. Wykrawać szklanką kółka i lepić pierogi z dowolnie wybranym farszem. 

Farsz mięsny:
ok 300g mięso kury ugotowane na rosół lub pierś z kurczaka ugotowana na rosole
1 czerstwa kajzerka
1/4 szkl. mleka
0,5 średniej cebuli posiekanej w małą kostkę i usmażonej na złoto na oleju
1 mała marchewka z rosołu
1 mała pietruszka z rosołu
1/4 średniego selera z rosołu
małe jajo
sól 
pieprz

Bułkę namoczyć w bułce i lekko odcisnąć. Mięso wraz z bułką i warzywami zmielić na miałko w maszynce. Dodać Doprawić solą i pieprzem. Ma powstać gęsta masa. Dodać małe jajko. Dokładnie zamieszać. Gdyby masa powstała bardzo luźna dodać odrobinę bułki tartej jako zagęstnik. 

Farsz nakładać na krążki ciasta i formować pierogi. 
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek  delikatnie zamieszać i gotować od chwili wypłynięcia ok 1-2min. w zależności od wielkości pierogów i grubości ciasta.
Po ugotowaniu okrasić podsmażoną cebulka lub skrawkami.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz