Jako entuzjasta jedzenia pierogów, a nie ich lepienia, zaczynam się coraz bardziej przekonywać do ich wytwarzania. Znalazłam ciasto w sam raz dla mnie, czyli osoby której po ugotowaniu pierogi zamieniały się w twarde kauczukowe kulki do odbijania od podłogi. To ciasto po ugotowaniu jest miękkie i rozpływa się w ustach, łatwo je wykonać i ładnie się lepi.
Składniki ciasta:
1 kg mąki pszennej
1/2 litra wody - wrzątku
4 łyżki oleju lub oliwy
1-2 łyżeczek soli
Mąkę wsypać do miseczki, jedną garstkę odłożyć do późniejszego podsypywania. Dodać sól i olej. Wszystkie składniki zalać wrzątkiem i mieszać łyżką do wchłonięcia wody. Zagnieść masę na gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem na ok 15 min.
Rozwałkowywać kawałki ciasta podsypując odrobiną mąki na bardzo cienkie placki. Wykrawać szklanką kółka i lepić pierogi z dowolnie wybranym farszem.
Farsz mięsny:
ok 300g mięso kury ugotowane na rosół lub pierś z kurczaka ugotowana na rosole
1 czerstwa kajzerka
1/4 szkl. mleka
0,5 średniej cebuli posiekanej w małą kostkę i usmażonej na złoto na oleju
1 mała marchewka z rosołu
1 mała pietruszka z rosołu
1/4 średniego selera z rosołu
małe jajo
sól
pieprz
Bułkę namoczyć w bułce i lekko odcisnąć. Mięso wraz z bułką i warzywami zmielić na miałko w maszynce. Dodać Doprawić solą i pieprzem. Ma powstać gęsta masa. Dodać małe jajko. Dokładnie zamieszać. Gdyby masa powstała bardzo luźna dodać odrobinę bułki tartej jako zagęstnik.
Farsz nakładać na krążki ciasta i formować pierogi.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek delikatnie zamieszać i gotować od chwili wypłynięcia ok 1-2min. w zależności od wielkości pierogów i grubości ciasta.
Po ugotowaniu okrasić podsmażoną cebulka lub skrawkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz