Ciasto biszkoptowe jasne:
5 jaj
8 łyżek cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Ubić białka z cukrem na sztywno dodać rozkłócone żółtka - ubić masę na sztywną, lub od razu do wymieszanej masy jajecznej dodać 1 łyżeczkę octu. Dodać mąkę z proszkiem delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką. Piec do ze złocenia i suchego patyczka w temp. 160-170 stopni przez ok 15-20 min na środkowej półce.
Ciasto biszkoptowe ciemne
Ciasto biszkoptowe ciemne przygotować jak jasne tylko ująć 1 łyżkę z 3/4 szkl mąki a w zamian dodać 1 kopiastą łyżeczkę kakao. Piec jak placek jasny.
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1 szkl. cukru ( można mniej)
1,5 budyniu śmietankowego
200g masła
100 g margaryny
sok z 1/3 cytryny
Ugotować osłodzony cukrem budyń z podanych proporcji. Ostudzić. Masło i margarynę zmiksować na jednolitą masę. Dodawać stopniowo budyń. Na końcu dodać sok z cytryny, chwilę miksować - gotowe.
Warstwa wiśniowa:
ok 1/2 kg drylowanych wiśni ( mogą być świeże, z kompotu, z syropu, lub mrożone)
1 galaretka czerwona
2 łyżeczki żelatyny
Galaretkę z żelatyną rozpuścić w jednej szklance wody, przestudzić. Wiśnie w niewielką ilością soku wymieszać z galaretką i poczekać aż zaczną się delikatnie ścinać.
Polewa:
2 łyżki margaryny
5 łyżek mleka
2 łyżki cukru
50g czekolady gorzkiej
2 łyżeczki kakao
Podane składniki rozpuścić i dokładnie wymieszać. Powstałą polewę pozostawić do schłodzenia i delikatnego stężenia.
Przekładanie:
-Ciasto jasne
-Masa
-Galaretka z wiśniami
-Ciasto ciemne
-Masa
-Ciasto jasne
-Polewa
-Wiórki kokosowe lub inne ozdobniki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz